Livet efter dödsmisshandeln på Kungsgatan

Ewa-Britt Gabrielsen, pensionerad brevbärare, språkrör, föreläsare och medförfattare.

Ewa-Britt Gabrielsen är språkrör i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV sedan 2011, föreläsare och bosatt i Gävle.
     Hon bor ensam kvar i det faluröda huset där minnen och kärlek sitter kvar i nästan varje list från livet som det såg ut innan den 5 maj 2005. Ewa-Britt vet hur man överlever sorgen efter ett mördat barn. Nu finns hennes berättelse i bokform, ett sätt att spara minnen från livet med sina älskade grabbar, men också ett sätt att försöka hjälpa andra anhöriga till våldsdödade och påverka samhällets och medmänniskors syn på brottsoffer.

Kristi himmelfärd 2005 närmade sig och Ewa-Britt och hennes man Oddvar såg fram mot en helg med trädgårdsfix. Istället blev det en chockartad vaka på neurointensiven på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Där låg deras 29-årige son Marcus i respirator.
     Marcus var en omtyckt och uppskattad kock, vän och släkting. Den 4 maj 2005 hade han sin första lediga kväll på länge och tillbringade den med sina vänner. Den trevliga vårkvällen övergick till natt. Mitt i vimlet på Kungsgatan i Stockholm utsattes Marcus plötsligt för en rå och oprovocerad misshandel genom sparkar mot huvudet. Marcus föll till marken den 5 maj 2005 för att aldrig resa sig igen. Ewa-Britt och Oddvar vakade i två dygn. Den 7 maj avled Marcus.

     “Han var vårt enda barn. På en enda sekund förändrades vårt liv för alltid. Det blev ingen 30-årsfest för Marcus. Vi fick ordna hans begravning istället.”

Ewa-Britt Gabrielsen.

Marcus mamma trodde inte att hon skulle överleva sorgen, att man kunde överleva den, men nu har det gått 15 år. Ewa-Britt har hållit sitt löfte till Marcus, att aldrig skulle tystna om våldet som kostade honom livet. Hon har hållit det genom att föreläsa för både vuxna, barn och ungdomar, genom sitt mångåriga engagemang i RAV, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade och genom att skriva om Marcus död.
     
Boken ”Livet efter dödsmisshandeln på Kungsgatan” är skriven av journalisten, författaren och nära vännen Yamile Lindgren som lärde känna Ewa-Britt och Oddvar när de alla tre valdes in i RAV:s styrelse 2009.   Boken var tänkt att ges ut på årsdagen av dödsmisshandeln, den 5 maj 2020, men planerna fick ändras i samband med Covid-19.
– Jag hade verkligen sett fram mot den 5 maj i år, för första gången på 15 år. Det kändes så tråkigt att skjuta på releasen men nu släpper vi boken på Marcus födelsedag istället. Livet blir inte alltid som man tänkt sig men det kan bli bra ändå, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

“Livet efter dödsmisshandeln på Kungsgatan” släpptes på Yamile Förlag den 24 september.


Här finns högupplösta bilder.
Foto: Ida Johansson / Yamile Förlag