Om Yamile Lindgren


Yamile Lindgren arbetade som skrivande journalist på ett tiotal dagstidningar, frilansjournalist och som programledare på Sveriges Radio i över tio år innan krafterna tog slut 2017. Yamile blev sjukskriven för utmattningssyndrom och var borta från arbetslivet i nio månader. Trötthet, ångest, depression och utmattning – sådant som hon förr hade skrivit om och som hon trodde inte kunde hända henne – var nu hennes egen verklighet och vardag men påverkade inte bara henne utan även hennes närmaste.


“I backspegeln kan jag se att mitt dåvarande motto “Vill man så kan man” tog mig dit jag ville i många år men inte utan att priset blev för högt. Min vilja innan den där luciadagen 2017 var för stark. Min ribba låg för högt och min omtanke för andra gjorde att jag glömde bort mig själv. När jag negligerade både kroppens fysiska symptom som hjärnans trötthet och den ledsna känslan inombords kunde det bara sluta på ett sätt. Jag tappade bort mig själv. Jag kraschade.”


Efter sjukskrivningen var det tufft att inse att jag inte visste vilken väg jag skulle gå. Jag hade inget jobb, ingen inkomst, inget sammanhang. Jag visste inte vad jag ville. Jag har nog aldrig känt mig så vilsen.
Jag har alltid tyckt om vägskäl och nya möten. Men nu såg jag inte ens vilka möjligheter jag hade. Den vilsna känslan drog mig återigen neråt mot att varken tro eller lita på mig själv.
Jag blev trött på känslan, trött på att tycka synd om mig själv – det var inte synd om mig, allt är ju relativt – trött på att inte komma vidare. Jag ville lyfta blicken.

En vän hade under samma period en kickoff för sitt nya coachföretag “Inget är omöjligt”. Yamile fann en beslutsamhet och åkte till huvudstaden för att stötta och fira vännens nystart – kanske med en förhoppning att själv hitta en ny vägvisare.

På kickoffen fick gästerna en uppgift. Att skriva ner sina drömmar.
Yamile skrev:

* Att ge ut en egen bok.
* Att hjälpa barn i Colombia som inte haft samma tur som jag med att få gå i skolan.


Så upptäckte Yamile sitt nya vägskäl som ledde henne till att förverkliga sina drömmar. Några veckor senare hade hon registrerat Yamile Förlag. Några månader senare skrev hon en saga strax innan en volontärresa till födelselandet Colombia – där hon byggde en skola.
Efter hemkomsten gav Yamile ut boken “Miradora och den försvunna stenen”.

“För mig är den boken ett bevis för att
drömmar kan bli sanna!”

Boken “Miradora och den försvunna stenen gavs ut på Yamile Förlag 2019.

Yamile trivs bäst på hemmaplan, i förlaget eller i något av de projekt hon driver som har med bokdrömmar, Colombia eller Karlskrona (Corona del Mar) att göra.
På den lediga tiden är det att hitta på saker med barnen, pyssla inne eller trädgårdsfixa ute, som ger Yamile energi och möjlighet att rensa eller utveckla tankarna som ofta leder till nya projekt.

Yamile har ett stort engagemang för brottsofferstödjande och brottsföre-byggande arbete. Hon frilansar för Brottsofferjourernas tidning Brottsoffer och är fortfarande medlem i Rav, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, där hon satt i styrelsen 2009 och 2010.

Redan innan sjukskrivningen hade Yamile haft uppdrag som bokredaktör och manuscoach till oetablerade författare och organisationer. Under sjukskrivningen hittade hon ett sätt att läka genom att skriva av sig vilket ledde henne till en skrivkurs i självbiografiskt och terapeutiskt skrivande. Men det är inte att ge ut en bok om sitt eget liv som är hennes mål utan att hjälpa andra att förverkliga bokdrömmar genom att skriva berättelser och livshistorier som kan inspirera, lära och beröra.

Är du en av dem som bär på en sådan historia? Svar ja!
Alla människor bär på erfarenheter, vägskäl och möten som är intressanta att berättas och läsas. Ta hjälp av Yamile Förlag för att skriva för livet!

Livet är här och nu – skriv det medan du kan och minns!

Här kan ni läsa mer om Yamile Lindgren som författare och om hennes böcker.