Ubåt på grund!


Stefan Grevle, 49, är barnboksförfattare och konstnär, uppvuxen i Småland men numera bosatt med sin familj i Mölndal.
     Några av hans stora fritidsintressen är att fiska och måla, två hobbies som ledde in honom på författarbanan – även om det skulle dröja innan han fick upp ögonen för sin egen skrivarlust och innan det blev fart på tangenterna.

I 16 år har Stefan Grevle målat. Målarlusten väcktes efter ett möte med en känd konstnär.
     – Jag fick komma hem till honom och se hur han målade. Han använde stora penseldrag och det var bara massa färg. Han hade färg i håret och ibland målade han också direkt på väggen eller på en skåpslucka. Hela hans hus var färg. Jag gillade det! 
     Stefan bestämde sig för att testa och köpte duk och färg. Han visste inte vad han skulle måla men kom att tänka på djur. Det blev en giraff med massa prickar. På samma duk målade han en giraff till, ytterligare en – och några till. Inte långt senare skulle Stefan Grevle till fjällen med sin familj och det ledde till en ny målning – med giraffer på skidor.
     – Jag målade mycket i mitt liv i många år, men jag visade inte det för någon. Det tog lång tid innan jag insåg att jag tyckte om dem, säger konstnären som nu till och med kallar sig för giraffkonstnär.
     Att måla det långa och prickiga djuret blev ett sätt för för honom att med humor berätta om livets uppförsbackar, raksträckor och sluttande vägar. Girafferna har gestaltats genom såväl kriser som sköna dagar och både till vardag och fest.
     För att utveckla målandet har Stefan Grevle gått flera konstkurser och handletts av yrkeskonstnärer i Göteborgsregionen.

De senaste åren har målningarna också blivit berättelser och det var så som vägen till skrivandet öppnade sig. 2019 debuterade giraffkonstnären med ”Prickis”, en barnbok för 6- till 9-åringar.
     Hösten 2019 började Stefan Grevle studera ”Kreativt skrivande för barn” vid Mittuniversitetet och har sedan dess på allvar satsat på sitt barnboksförfattande, vid sidan av jobbet som VD på tidningsföretaget Tabloid.

Sommaren 2020 kommer nästa bok ”Ubåt på grund!” på Yamile Förlag. Det är en påhittad berättelse som är byggd på ubåtsincidenten i Karlskrona 1981. Tioåriga Per får uppleva både spännande och skrämmande dagar efter att han och farfar upptäckt en ubåt på en bergskreva i Blekinge skärgård. “Ubåt på grund!” är en pulshöjande kapitelbok för barn 9 till 12  där fakta och fantasi blandas om både militärer, sovjetiska spioner och vanliga Blekingebor. Och visst är det Stefan Grevle som har målat bokens omslag!

Yamile Lindgren Yamile Förlag är stolt och glad över det nya samarbetet med Stefan Grevle. Extra roligt är det eftersom Yamile Förlag utgår från Karlskrona som har en central plats i boken “Ubåt på grund!” Deras vägar korsades så där spontant och oväntat som det kan göra när nya vindar tar vid. När det direkt kändes rätt konstaterade båda: Vi kör! 

Här kan du läsa mer om författaren Stefan Grevle och även ta del av hans konstverk: Giraffe-world

Nedan finns högupplösta bilder fria för publicering.
Fotograf: Annalisafoto