Ny bok,  Spåren efter Strehlenert

Nya boken “Spåren efter Strehlenert”!

Är så stolt över att kunna ge ut en till bok! Och den här är extra speciell eftersom det råkar vara min käresta som skrivit den.
På Lövmarknaden i Karlskrona den 23 juni i år släpper vi den vid ett eget marknadsstånd på Stortorget. Varmt välkomna!

Här nedan kan ni läsa mer om boken!

En gång var han berömd och hyllad, även internationellt. Men numera är arkitekten August Strehlenert oförtjänt bortglömd och okänd.

Han ritade inte bara saluhallen, gamla teatern och flera av byggnaderna på Karlskronas paradgata efter storbranden 1887, utan också närmare 100 byggnader inom en mängd olika samhällsområden.

Här är kartläggningen som aldrig tidigare gjorts om August Strehlenert och hans verk.

 

När arkitekten August Strehlenert avled blott 56 år gammal var han vida känd och hyllad. Så uppskattad och sörjd att alla flaggor i Karlskrona sänktes på halv stång i samband med begravningen sommaren 1909.
Han hade trots allt ritat en mängd klassiska byggnader vid sekelskiftet – skapelser av stor betydelse för kulturhistorien och stadens identitet. Sådana som nästan alla invånare än i dag känner igen och har en relation till.
Men desto färre har längre koll på upphovsmannen.

Så här är kartläggningen som aldrig tidigare gjorts. Fördjupningen via nötta tidningsartiklar, släktarkivsdokument, marginalanteckningar och genuina pennstreck på originalritningar och skisser som tydliggör Strehlenerts omfattande gärning.
De visar allt från saluhall och teater till flera av de nya byggnaderna på stadens paradgata efter storbranden 1887, ytterligare ett antal palatsliknande hus i centrum – men också bostäder till arbetare och militärer vid stadens expansion, skolor, kyrkligheter, sjukhusanläggningar, fabriker, kallbadhus, stationsbyggnader, sommarvillor och andra verk i världsklass.
Här uppenbaras berättelser som sitter i väggarna – även om de redan rivits. Allt kring en stad under dramatisk utveckling i tider av svåra utmaningar, hård konkurrens, personliga tragedier, firanden, vardagstrivialiteter … i byggnader som samtidigt banat väg och använts för kvinnlig rösträttskamp, framväxande idrottsrörelse, flyktingmottagning, biografverksamhet och mycket mer.

Dessutom utlovas historiska nyheter – skisser och foton som sannolikt visas för allra första gången. Liksom slutgiltiga avslöjanden 100 år senare, samt kittlande förslag som aldrig förverkligades.

Journalisten Jens Olander har gått, grävt och letat i fotspåren efter en aktad arkitekt som med tiden blivit oförtjänt bortglömd och okänd.
Här är boken som för fram August Strehlenert och hans verk i blickfånget igen.