Personligt

Solen i ögonen!


Vilken vecka! I flera månader hade jag sett fram mot den här veckan. Den 5 maj skulle “Livet efter dödsmisshandeln på Kungsgatan” ha släpps och jag och medförfattaren Ewa-Britt Gabrielsen skulle haft release på Restaurang Hasselbacken i Stockholm. Och just den här lördagen skulle jag haft öppet hus hemma i Karlskrona och firat boken med bubbel och snittar. Så blev det inte då Covid-19 fick oss att vänta med bokreleasen till den 24 september istället.

Den 5 maj 2020 blev ändå speciell då jag och Ewa-Britt valde att uppmärksamma både boken och datumet för dödsmisshandeln av hennes son Marcus (som dog den 7 maj 2005 efter att ha legat i respirator i två dagar). Vi ordnade en tävling där man skulle motivera varför man ville läsa och vinna boken “Livet efter dödsmisshandeln på Kungsgatan” och vid bad också folk att hedra Marcus genom att skänka en gåva till RAV, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade
Vi fick in över 20 motiveringar, gåvor till RAV och dessutom flera bokbeställningar.
Lottningen fick vi sedan göra med nästa 80 mil mellan oss. Jag numrerade motiveringarna i Karlskrona och Ewa-Britt hade valt ett nummer som jag inte kände till. Det vinnande numret var 7 och motiveringen som hade fått 7 var Johan Lundberg, chef på ChefUnited som är ett nätverk för kockar. (Marcus var gourmetkock innan sin död och Johan har följt i hans matkonstspår).
Vi avslöjade vinnaren den 7 maj, samma dag som Marcus dödsdag. Johan Lundberg som alltså vinner ett signerat exemplar av boken blev en stolt vinnare.
Hans motivering löd:  

Jag vill vinna boken för att igen lära känna min gamle vän och kollega,men ur hans mamma Ewa-Britts synvinkel.Sen att det känns konstigt att vara med i en tävling om en bok om Marcus är en annan femma.Saknar dig Marcus, tack för den tiden jag fick ha med dig.Håll grytorna varma däruppe, dina brigader sluter upp allteftersom vi lämnar jordelivet.


Johan tackade för vinsten med hälsningen:

Wohoo!!Tackar så ödmjukast. Den kommer komma väl tillhands.Till er alla som varit med och “tävlat” i utlottningen,köp ett ex. istället. Eller 2,ge till en vän eller kollega. (Och så fort jag har läst min klart,kommer den få vandra vidare.) Alla borde läsa den!

Tack för de orden Johan! Marcus ler nog åt dig från ovan och tänker “You never cook alone”!

Och ja, för er som redan nu vill förbeställa boken så går det jättebra. Det gör du genom att gå in butiken här på hemsidan. I betalningsformuläret kan du välja “betala vid leverans” om du önskar.

Den här veckan skulle vi antagligen ha känt lyckorus över boken och förhoppningsvis börjat sälja många exemplar men vi får ta fram vårt tålamod och vänta med det riktiga firandet till den 24 september. DÅ kommer boken på riktigt!

Ewa-Britt och jag!

Den här veckan blev väldigt speciell av ytterligare en bokanledning. Igår offentliggjorde jag och författaren Stefan Grevle att Yamile Förlag släpper en ny bok i sommar, nämligen “Ubåt på grund!”.
Ni minns kanske att jag la ut en liten hint om detta när jag publicerade en fin bild med hav och kalvar för några veckor sedan? Då var det påskhelg och jag och Stefan träffades på den gård där hans farfar bodde i Torhamn när ubåtsincidenten ägde rum på Gåsefjärden. Och ja, kapitelboken “Ubåt på grund!” är en härlig blandning av fakta och fantasi om ryssar, spioner och vanliga Blekingebor med utgångspunkt från den uppmärksammade händelsen när sovetiska U137 gick på grund i Karlskrona skärgård 1981!

Vackra Torhamn, en av platserna där handlingen i “Ubåt på grund!” utspelar sig!

Känns så spännande att det äntligen är officiellt att Yamile Förlag snart ska släppa boken “Ubåt på grund!” och responsen hittills har varit så positiv att vi redan har tagit emot flera beställningar! Även den boken kan ni förstås förbeställa här på hemsidan!


Den här veckan har jag också lanserat min nya hemsida för Yamile Förlag så ser ni något som verkar fel eller så kan det bero på att sidan är under uppbyggnad och jag gör den själv, ni får gärna kontakta mig i så fall, privat eller på mailadress info(@)yamileforlag.se

NU är det dags att ta helg, fira lite och njuta av glädjeruset som bokprojekt, familjen och solen ger mig!

Trevlig helg alla vänner!/Yamile