Ubåt på grund!

Bokrelease för “Ubåt på grund!”

 
☀️👏🙏
Så roligt det känns att reflektera över dagens bokrelease i Torhamn! Strålande solsken var det så att ballongerna sprack i värmen. Bättre gick det för de stora såpbubblorna, tack killarna Fred och David!
Torhamnsbornas egna ubåtsminnen var så spännande att lyssna till. Flera av dagens besökare mindes väl ljudet av ubåtens dieselmotorer som gick på högvarv den där oktobernatten när ubåtsbesättningen försökte ta sig loss från skäret på Gåsefjärden som den strandat på. En av våra besökare var till och med själv med och transporterade den ryske ubåtskaptenen Gusjtjin och en annan som jobbade på kustartilleriet var med och kastade granater efter svenska fartyg för att försäkra sig om att de inte var förföljda … En annan historia från dagen var från en (fd) journalist som arbetade på en av Blekinges nyhetsredaktioner men som just det här året (1981) bestämde sig för att resa utomlands för att se världen och kanske hitta andra nyheter än i lilla Blekinge och Torhamn. Vad fick journalisten se på TV-skärmarna utomlands? En av dåtidens största nyheter – en strandad ubåt utanför just lilla Torhamn! Nyheten rapporterades förstås av kollegorna som fanns kvar där hemma i Blekinge …! Ett annat minne från idag var när en som redan hade köpt boken ”Ubåt på grund!” tidigare på dagen plötsligt kom tillbaka för att köpa en till samtidigt som hon berättade att hon redan hade läst ut första kapitlet!
Författare Stefan Grevle, barnbarn till fiskaren Olle Nilsson i Sandhamn, fick signera och rita i många böcker idag och det skötte han galant! Stort tack alla i Torhamn (inklusive Ica-handlaren Stefan som lät oss hålla releasen vid Torhallen!) för en minnesvärd dag!
Hälsningar Yamile